Tweede leven vrachtgebouw

Staalconstructie destijds door GS Staalwerken geleverd.

Dankzij staalskelet snelle demontage mogelijk

Staalconstructie, verdiepingvloer, dak- en gevelmaterialen, liften, sprinklersysteem, plafonds, deuren, meubilair, verlichting. Alles wat herbruikbaar is, wordt hergebruikt bij de herbouw van Vrachtgebouw 18 op Schiphol. Het tien jaar oude gebouw moet vanwege de veiligheid zijn huidige plek aan de Kaagbaan verlaten. Vier kilometer verderop wordt de distributiehal met kantoren één-op-één teruggebouwd.

Nagenoeg alles aan het bestaande gebouw wordt opnieuw ingezet. Alleen de betonnen fundering is niet geschikt voor hergebruik als ‘bouwdeel’ en wordt recycled. Daarna wordt het beton gebruikt bij de aanleg van nieuwe taxibanen en platforms. Mede vanwege het staalskelet, in 2008 geproduceerd en gemonteerd door GS Staalwerken, leent het gebouw zich prima voor snelle demontage. Daar wordt echter wel de tijd voor genomen, om beschadiging van her te gebruiken onderdelen te voorkomen. Naar verwachting eind februari start de herbouw van het pand, op een nieuwe fundering. Daarna is het vrachtgebouw weer klaar voor zijn vertrouwde distributiefunctie.

Klik hier voor een bericht omtrent dit project op de website van Bouwen met Staal. Een video over het project is hier te zien, gemaakt door Lek Mining, het circulaire demontagebedrijf dat de aanbesteding won.